Over Orka '97

Orka '97 is een Moordrechtse zwemvereniging die al 40 jaar bestaat. De kernactiviteiten zijn het geven van lessen Zwem-ABC, zwemvaardigheid, snorkelen, waterpolo en vinzwemmen.

Historie

Op 1 oktober 1975 werd de Moordrechtse Zwemvereniging opgericht door Ab Klarenberg, Adri van Meeteren, Anneke Lugthart, Els Klarenberg, Titske Borremans, Sjaan Pijpers en Roelof de Rivecourt. Het doel van de Moordrechtse Zwemvereniging was om zwemles, trimzwemmen, waterpolo en westrijdzwemmen te geven. De eerste jaarvergadering werd op 10 november 1977 gehouden. Het voltallig bestuur trad toen af en werden weer herkozen. Burgemeester Bandell werd in 1978/1979 beschermheer van de Moordrechtste Zwemvereniging. Tevens werd toen ook de eerste clubkrant uitgegeven.

Per 1 september 1984 sluiten de Moordrechtse Zwemvereniging en De Baanders Zwemvereniging een fusie. Hierdoor vormen de besturen van beide zwemverenigingen één bestuur. Na de fusie bracht de Baanders Zwemvereniging het kunstzwemmen in. Helaas werd het kunstzwemmen in 1988 al weer opgeheven omdat er geen leden waren.

In 1997 werd er een naamswijziging doorgevoerd en gingen we verder onder de naam: Moordrechtse zwem- en poloclub Orka’97/ Holland Reizen Centraal. Dit veranderde in 2007 weer van naam in Orka’97 zwem- en poloclub dit in verband met de opzegging van het sponsorcontract met Holland Reizen Centrale. Vanaf dat moment hebben wij een nieuwe sponsor “Shoeby”, echter heeft deze sponsor geen verbintenis met de naam van de vereniging.

In 2005 is de vereniging begonnen met vinzwemmen. Inmiddels zijn er 11 leden en is deze activiteit nog steeds groeiend. De laatste periode vallen de vinzwemmers vaak in de prijzen bij de Nederlandse vinzwemwedstrijden.

Op 1 januari 2007 werd het G-zwemmen toegevoegd aan de vereniging als nieuwe activiteit omdat er vraag naar was. Inmiddels zijn er 6 leden en loopt het aantal leden op.

In 2008 is het startgemeenschap waterpolo Orka’97 samen met Van Vliet – Barracuda opgestart onder de naam NIEMO – Van Vliet. Op 1 juli 2020 is dit opgegeven en zijn alle pololeden overgestapt naar Barracuda.

In 2019 is het lesgeven van ZwemA-B-C en zwemvaardigheden opgegeven i.v.m. een gebrek aan gediplomeerde lesgevers en vrijwilligers.

Gedurende al die jaren dat de zwemvereniging bestaat, draaien wij volledig op vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers kunnen wij onze activiteiten niet uitvoeren. Bij deze een bedankje aan alle vrijwilligers die ons al die, of sommige, jaren hebben willen helpen in hun vrije tijd.

Geschreven op dinsdag december 8, 2015
Permalink -

- Welkom »